Γιορτάζοντας το κλείσιμο του κύκλου των χειμερινών δραστηριοτήτων του, το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης θέλει να σας ευχαριστήσει για τη στήριξη και τoν ενθουσιασμό που του δείξατε. Το SAF επιθυμεί να είναι ένας τόπος πολιτισμού, φιλόξενος για όλους και τη δύναμη που αντλεί την οφείλει στους επισκέπτες του, στους χορηγούς και στο ταλαντούχο προσωπικό του.
Φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε συστηματικά για το συνεχώς διευρυνόμενο φάσμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και να σας το προσφέρουμε δωρεάν αφού πιστεύουμε πως η εμπειρία της επαφής με την τέχνη και τον πολιτισμό είναι δικαίωμα όλων.
Για να συνεχίσουμε να έχουμε αυτή τη δύναμη σας ζητάμε να μας στηρίξετε με την παρουσία σας για ακόμη μία χρονιά, στο καλοκαιρινό μας πρόγραμμα που θα ξεκινήσει 4 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες θεατρικές και χορευτικές προτάσεις καθώς και σημαντικές μουσικές συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα.
Ας ρίξουμε μια ματιά στον χειμώνα που πέρασε.
Η προσπάθειά μας να εμπλουτίζουμε και να ανανεώνουμε συνεχώς τις δράσεις του χώρου μας, μας οδήγησε στη δημιουργία ενός κύκλου εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους που έρχεται σιγά σιγά στο τέλος του για φέτος.
Μέσα από το εικαστικό εργαστήρι 150 παιδιά είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν μέσα απ’ την Παγκόσμια Ιστορία της Τέχνης, ξεκινώντας απ’ τον αρχαίο κόσμο και τις σπηλαιογραφίες και φτάνοντας ως τη σύγχρονη τέχνη του αιώνα μας. Στα έξι εικαστικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη δημιουργική πλευρά τους μέσα από ένα προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους τρόπο, με βασικό άξονα τη βιωματική εμπειρία.
Να έρθουν σε επαφή με την ιστορία της τέχνης είχαν και οι ενήλικες σε ένα σεμινάριο ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες τους με ομιλήτρια την Ιστορικό Τέχνης Ζωή Νιάρχου.
Στο μουσικό εργαστήρι, παραδοσιακά τραγούδια και ρυθμοί έγιναν η αφετηρία για την εξερεύνηση της μελωδίας και του ρυθμού. Περισσότερα από 100 παιδιά έδωσαν φωνή στο σώμα τους αλλά και σε αντικείμενα που χρησιμοποιούν καθημερινά. Μέσα από έξι μουσικά εργαστήρια τα παιδιά γνώρισαν και έκαναν δική τους τη μουσική παράδοση του τόπου μας.
Το εργαστήρι φωτογραφίας φέτος έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της ιδιαίτερης αυτής τέχνης που έχει μπει στη ζωή όλων μας. Μέσα από τη ζωή σημαντικών φωτογράφων και από την έντονη διάθεση πειραματισμού οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου γνώρισαν βασικές έννοιες και συμμετείχαν σε studio φωτογράφιση αποκομίζοντας μια πολύτιμη εμπειρία.
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο χορός από τον κύκλο των εργαστηρίων μας. Σημαντικοί καλλιτέχνες από τον κόσμο του χορού πραγματοποίησαν σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους διδάσκοντας σύγχρονο χορό,flamenco και ινδικούς χορούς. Οι 150 συμμετέχοντες στο εργαστήριο χορού γνώρισαν είδη από πολύ διαφορετικές κουλτούρες ενώ παράλληλα συνάντησαν τα κοινά που τους συνδέουνε όπως τη χαρά της αυθόρμητης έκφρασης.
Από το 2015 το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μας έκανε την τιμή να φιλοξενούμε δύο Μουσειοσκευές με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό και την Αρχαία Ελληνική κεραμική. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού μέσα από δραστηριότητες που οργάνωσε το Εργοστάσιο Τεχνών.
Το περασμένο φθινόπωρο Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης σε συνεργασία με το StudioScultura3 παρουσίασε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πριν την άφιξη των δεινοσαύρων…». Με συνοδό τονεμπνευστή του προγράμματος, Michelangelo Ricci, γλύπτη και εκπαιδευτικό ιταλικής καταγωγής, οι επισκέπτες μας έκαναν μία εκπαιδευτική διαδρομή που έδωσε εξηγήσεις για την αρχή του κόσμου και το Big Bang, το γαλαξία μας, το ηλιακό μας σύστημα, τη αρχή της ζωής πάνω στη γη, τους δεινοσαύρους, τα προϊστορικά ζώα και την ανθρώπινη εξέλιξη. Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρωνόταν με το εργαστήριο κατασκευής δεινοσαύρων που είχε εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.
Μέσα στη γενικότερη φιλοσοφία που υποστηρίζει Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Εστία Πύργου», το «La Ponta» και υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας, συνδιοργάνωσε μια ολόκληρη ημέρα προβολής των Ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας, με την συνέργεια της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας. Σκοπός της ημερίδας αυτής ήταν η οικονομική ενίσχυση για την συνέχιση του ανασκαφικού έργου και της λειτουργίας των εργαστηρίων συντήρησης των ευρημάτων του σημαντικού αυτού προϊστορικού οικισμού.
Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης καλωσόρισε επίσης τους μαθητές τη θηρασιάς με αφορμή την έκθεση της έρευνας των Ίρις Τζαχίλη και Κλαίρη Παλυβού με τίτλο “Διαχρονικοί νησιωτικοί Πολιτισμοί: Η περίπτωση της Θηρασίας“ και έχτισε γέφυρα επικοινωνίας με τους μαθητές της Σαντορίνης. Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξηςτου Δ.Σ Φηρών είχαν ραντεβού στην Βλυχάδα με τους μαθητές όλων των βαθμίδων της Θηρασίας προκειμένου να μάθουν για την αρχαία και σύγχρονη ιστορία του νησιού, να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ζωή τους στα δυο νησιά, να παίξουν μαζί και να συνεχίσουν την γνωριμία τους αυτή δι’ αλληλογραφίας!
Σας ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή σας. Θα σας κρατάμε ενήμερους για τα σχέδιά μας.
Τις καλύτερες ευχές μας για ένα όμορφο καλοκαίρι!
Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης