Το σαββατοκύριακο αυτό το εικαστικό εργαστήρι του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας συναντάει το έργο του Ανρί Ματίς!
Γεννημένος το 1869 στο Λε Κατώ Καμπρεζί της Γαλλίας ο Ανρί Ματίς αποτέλεσε έναν απ’ τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της μοντέρνας τέχνης του 20ου αιώνα.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως συμβολαιογράφος. Λίγα χρόνια αργότερα αρρώστησε βαριά και αναγκάστηκε να μείνει για καιρό μέσα στο σπίτι. Την περίοδο αυτή η μητέρα του του χάρισε ένα σετ ζωγραφικής που έμελλε να γίνει η πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής. Έτσι, το 1891, πήγε σε μία Ακαδημία Τεχνών στο Παρίσι και σπούδασε ζωγραφική. Αγαπούσε πολύ τις νεκρές φύσεις του ζωγράφου Jean Baptiste Chardin και αντέγραψε μερικά έργα του, τέσσερα απ’ τα οποία βρίσκονται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου. Το 1896 το γαλλικό κράτος αγόρασε 2 από τα 5 έργα που εξέθεσε στην Societe Nationale des Beaux-Arts.
Ήταν στενός φίλος με τον Van Gogh και τον Peter Russel όπου, όπως έλεγε και ο ίδιος ο Matisse, τον επηρέασαν σημαντικά. Ο Russel μάλιστα τον δίδαξε τη θεωρία των χρωμάτων.
Μελέτησε τα έργα πολλών ακόμη ζωγράφων και ξόδεψε πολλά χρήματα για να αγοράσει αγαπημένα έργα τα οποία αποτέλεσαν κινητήριο δύναμη της δημιουργικότητάς του.
Μέσα στα χρόνια της δουλειάς του απέσπασε αξιόλογες επαίνους αλλά και σκληρές κριτικές που όλες επιδρούσαν σημαντικά στην ψυχολογία του.
Το 1914, έπειτα από μία χειρουργική επέμβαση άρχισε να χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο κρατώντας το μέχρι το τέλος της ζωής του.
Συνέχισε να εργάζεται ακούραστος ολοκληρώνοντας πολλά ζωγραφικά έργα, κολάζω καθώς και το εσωτερικό διάκοσμο ενός παρεκκλησίου.
Το 1952 ίδρυσε τελικά το δικό του Μουσείο. Δύο χρόνια αργότερα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.
Το έργο που θα ανακαλύψουμε ονομάζεται «Ο Χορός» και είναι ένας απ’ τους πιο γνωστούς ζωγραφικούς πίνακές του. Το έργο αυτό μαζί με ένα άλλο που ονόμασε “Μουσική”
Ημερομηνίες: 13 & 14 Απριλίου
Τμήματα: Σάββατο 16:30-18:00
Κυριακή 10:30-12:00, 12:30-14:00
Η συμμετοχή εξασφαλίζεται με την έγκαιρη τηλεφωνική επικοινωνία του γονέα στο τηλέφωνο 22860 85141 Τρίτη – Κυριακή 10.00-18.00.
Έως 20 παιδιά ανά τμήμα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Συντονίστριες εργαστηρίου: Ελένη Παλλέ, Λυδία Καραγιαννίδη