
Η επαγγελματική ιστορία της οικογένειας ξεκινάει στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Δημήτρη Νομικό με τη δημιουργία της «Φάμπρικας», του πρώτου μηχανοκίνητου αλευρόμυλου στα Φηρά. Εκεί γινόταν η επεξεργασία του αλευριού που εισαγόταν από την Θεσσαλία και μεταπωλούταν στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κατάλοιπα της ιστορίας των Φηρών. Στη συνέχεια, στην ίδια περιοχή, δημιούργησε αποστακτήριο, μακαρονοποιείο και αρτοποιείο.
Ο Δημήτριος Νομικός ξεκινά να παράγει τοματοπολτό στη βιοτεχνία προβιομηχανικής τεχνολογίας στη Μεσαριά, Σαντορίνης.

Χτίζεται στον Μονόλιθο ένα από τα πρώτα εργοστάσια παραγωγής κονσερβοποιημένων προϊόντων τομάτας, το πρώτο «στα Βαλκάνια», όπως και ο ίδιος έλεγε με υπερηφάνεια, με την πιο εξελιγμένη και σύγχρονη για την εποχή τεχνολογία φερμένη από το εξωτερικό.

Ο Γιώργος Νομικός, γιος του Δημητρού, χτίζει το εργοστάσιο στη Βλυχάδα, στο κέντρο της πιο παραγωγικής περιοχής τομάτας στη Σαντορίνη, δυναμικότητας 3,500 κοφινιών την ημέρα, και λειτουργεί την πρώτη σαιζόν χωρίς καν οροφή. Η παραγωγική περίοδος διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με την όψιμη τομάτα να έρχεται από την περιοχή του Πύργου. Μέσα στο εργοστάσιο δημιουργείται και μια μικρή μονάδα κυτιοποιείου που κατασκευάζει τις κονσέρβες από φύλλα λευκοσιδήρου, ενώ η καύσιμη υλη του ατμολέβητα είναι αρχικά κάρβουνο από την Κύμη και αργότερα μαζούτ.
Τον χειμώνα του 1952, κατά τη διάρκεια μιας νεροποντής, ο χείμαρρος από το δρόμο σπάει την πόρτα της μεγάλης αυλής, μπαίνει στο εργοστάσιο και παρασύρει στη θάλασσα προϊόντα και μηχανήματα, προσχώνοντας το εργοστάσιο με λάσπη σε ύψος 2,30 μέτρων. Τη επόμενη χρονιά κτίζονται οι αποθήκες στην πάνω πλευρά της αυλής για να φυλάσσονται τα προϊόντα και να συγκρατείται ο χείμαρρος.
Το εργοστάσιο επιβιώνει, χωρίς απώλειες, του μεγάλου σεισμού που έπληξε τη Σαντορίνη , ενώ ο Γιώργος Νομικός επεκτείνει τη δραστηριότητα του και στο νησί της Κω με ένα ακόμα εργοστάσιο.
Την εποχή εκείνη λειτουργούν στο νησί 9 εργοστάσια, η παραγωγή βρίσκεται στο απόγειό της και τα προϊόντα φορτώνονται σε καΐκια από την παραλία και πωλούνται σε όλη την Ελλάδα, έχοντας πλεονέκτημα την πρωιμότητα της παραγωγής.
Ξεκινούν οι πρώτες εξαγωγές και η Δ. Νομικός, ανώνυμη εταιρία πια, επεκτείνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα με νέο εργοστάσιο στην Αλίαρτο Βοιωτίας.
Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν ο τουρισμός θα αναπτυχθεί ραγδαία ενώ η καλλιέργεια της τομάτας θα συρρικνωθεί δραματικά στο νησί, αναγκάζοντας το εργοστάσιο να παύσει οριστικά τη λειτουργία του μετά την τελευταία καλοκαιρινή παραγωγή του 1981.

Την χρονιά αυτή η Δ. Νομικός θα ανοίξει το νέο της εργοστάσιο στον Δομοκό Φθιώτιδας, το οποίο μαζί με της Αλιάρτου, επεξεργάζονται σήμερα μέσα σε 12 μόλις ώρες την ποσότητα ολόκληρης της παραγωγικής περιόδου του κάποτε σύγχρονου εργοστάσιου της Βλυχάδας.
To εργοστάσιο της Βλυχάδας μετατρέπεται σε Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, “Δ.Νομικός” και σε ένα ευρύτερο πολιτιστικό χώρο με την επωνυμία Εργαστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (Saf).

Στο δυναμικό της εταιρείας προστίθεται ένα ακόμη εργοστάσιο με έδρα τα Φάρσαλα.
Στη σύγχρονη φάση της ιστορίας, η «Δ. Νομικός Α.Ε.» ειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων τομάτας σε συσκευασίες για βιομηχανικούς πελάτες ή μαζική εστίαση. Παράλληλα, συσκευάζει καταναλωτικά προϊόντα τομάτας για μάρκες λιανικής και για ιδιωτικές ετικέτες σούπερ μάρκετ. Η εταιρεία έχει αυξήσει το μερίδιο αγοράς στην ελληνική τοματοβιομηχανία. Η «Δ. Νομικός Α.Ε.» έχει γράψει και γράφει τη δική της ιστορία, μια ιστορία που ξεκινάει από πολύ παλιά, συνεχίζεται δυναμικά στο παρόν και επεκτείνεται με όραμα και προοπτική στο μέλλον.