Close
fb ig yt
Δράσεις

ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΩΣ ΤΗΝ ΒΛΥΧΑΔΑ

Μια ημερίδα / γιορτή για τη προβολή και οικονομική ενίσχυση του έργου της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας

Είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνεται η εκδήλωση για την στήριξη των ανασκαφών του Ακρωτηρίου. Φορείς, επιχειρήσεις και απλοί πολίτες έχουν έμπρακτα στηρίξει την προσπάθεια της «Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας», του σωματείου που βασικό σκοπό έχει να βοηθήσει το έργο του Ακρωτηρίου. Ο Πρόεδρός της Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής των Ανασκαφών κ. Χρίστος Ντούμας και τα μέλη της εταιρίας, προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν πόρους για την συνέχιση του έργου συντήρησης των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές δωρεές από Έλληνες και ξένους φίλους της ανασκαφής. Οι δωρεές αυτές χρηματοδοτούν συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα καθώς επίσης και την συντήρηση των τοιχογραφιών. Οι ανάγκες των ανασκαφών του Ακρωτηρίου όμως είναι τεράστιες. Τα κτίρια που κατασκευάστηκαν σταδιακά τα τελευταία 50 χρόνια στον αρχαιολογικό χώρο για να στεγάσουν τα σπουδαία ευρήματα της ανασκαφής και τους ερευνητές έχουν υποστεί σημαντικές φθορές με το πέρασμα του χρόνου. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανασκαφή είναι ο χώρος αποθήκευσης της κεραμικής. Τα χιλιάδες αγγεία και τα εκατοντάδες γεμάτα από όστρακα συρτάρια φυλάσσονται σε παλαιές αποθήκες. Με πρωτοβουλία του Διευθυντή της ανασκαφής, το Ελβετικό Κράτος δέχτηκε να χρηματοδοτήσει την δημιουργία νέας αποθήκης κεραμικής μέσα στο νέο στέγαστρο. Το συνολικό κόστος για την κατασκευή της νέας αποθήκης ανέρχεται στο ποσό των 36.000 ευρώ και το Ελβετικό κράτος θα προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης αποστέλλοντας 22.000 ευρώ. Για να υλοποιηθεί όμως το έργο θα χρειαστούν άλλες 15.000 ευρώ περίπου για την ολοκλήρωσή του.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Santorini Arts Factory, ο πολιτιστικός σύλλογος «Εστία» του Πύργου, το Selene, το La Ρonta και το 1260 Ceramic Studio ανέλαβαν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης μιας ημερίδας με βασικό θέμα την σπουδαία κεραμική του Ακρωτηρίου. Με τον συμβολικό και επίκαιρο τίτλο: ”Από το Ακρωτήρι ως την Βλυχάδα” σας προσκαλούμε στον σπουδαίο πολιτιστικό χώρο του νησιού μας Santorini Arts Factory, στην Βλυχάδα, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016.
Η εκδήλωση αυτή θα ενώνει το παρόν με το παρελθόν, μέσα από τα εργαστήρια κεραμικής για παιδιά, μουσική, ομιλίες, το πωλητήριο και τη λαχειοφόρο αγορά. Παράλληλα θα διατίθεται κρασί προφορά των οινοποιιών του νησιού και φαγητό από το εστιατόριο Σελήνη, με σκοπό τα έσοδα που θα προκύψουν να διατεθούν αποκλειστικά στο σωματείο για την στήριξη των Ανασκαφών του Ακρωτηρίου και την δημιουργία της νέας αποθήκης κεραμικής. Η είσοδος στους χώρους της εκδήλωσης θα είναι ελεύθερη και σας θέλουμε όλους κοντά μας.

Η Οργανωτική Επιτροπή

Από το Ακρωτήρι ως την Βλυχάδα
Santorini Arts Factory 05/11/2016

 • 15.00 – 18.00:   Εργαστήριο σύγχρονης κεραμικής για παιδιά με την Μαρίνα Ταλιαδούρου και τον Γιάννη Βλαντωνόπουλο.
 • 15.00 – 19.00:   Εργαστήριο συντήρησης κεραμικής για παιδιά με την Μαρίνα Μουστάκα και τον Παναγιώτη Βλάχο.
 • Παρουσίαση Μουσειοσκευών:  ο “Κυκλαδικός Πολιτισμός” και “Αρχαία Ελληνική Κεραμική” από το Santorini Arts Factory
 • Πωλητήριο με έργα από τις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου από την Μαρία Κρίγκα και τον Νίκο Σεπετσόγλου
 • Λαχειοφόρος αγορά: 1o δώρο ένα εκπληκτικό έργο του Χριστόφορου Ασιμή με θέμα την Βλυχάδα
 • 16.00 – 17.30:   ‘Ο γύρος του κόσμου σε 6 πινελιές’ – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Santorini Art Factory. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και εξασφαλίζεται με τηλεφωνική επικοινωνία 22860 85141
 • 19.00 – 19.30:     Ενημέρωση για την προστασία της Βλυχάδας
 • 19.45 – 20.00:  Ειρήνη Νικολακοπούλου – ομιλία για την κεραμική του Ακρωτηρίου
 • 20.15 – Xαιρετισμός καθηγητή  Χρίστου Ντούμα
 • 20.30 – Potnia – Μουσική παράσταση  από τον Γιάννη Πανταζή. Μαζί του η Στέλλα Καραμπεροπούλου, ο Αντώνης Αδαμόπουλος και η Rossella Rubini
 • 21.00   Κλήρωση Λαχειοφόρου