Close
fb ig yt
Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Σεμινάριο Αφρικάνικου Χορού στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας σας καλή σε μία γνωριμία με τον παραδοσιακό αφρικάνικο χορό της Δυτικής Αφρικής.

 

DSC 0310

Ο αφρικάνικος χορός είναι οργανικός χορός και απευθύνεται σε όλα τα σώματα (σωματότυποι) και όλες τις ηλικίες. 

Είναι απλός και προσιτός, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για την παρακολούθησή του. 

Χαρακτηρίζεται από ρυθμικότητα, εσωτερικό ρυθμό και επανασύνδεση με το σώμα και τη γη. 

Είναι ένας χορός που τονώνει την αυτοπεποίθηση μέσα από την ομαδικότητα και τη συνεργασία.
Ο αφρικάνικος χορός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα αφρικάνικα κρουστά.
Ο ήχος των κρουστών, και πιο συγκεκριμένα ο ήχος του Djembe (ένα από τα πιο δυναμικά κρουστά του κόσμου, πολύ εκφραστικό και με μεγάλη δυνατότητα επικοινωνίας) παραπέμπει στους χτύπους της καρδιάς και χτίζει μία εκρηκτική ατμόσφαιρα γεμάτη πολυρρυθμίες και γήινους παλμούς που σε συνδυασμό με τα γυμνά πέλματα, προκαλεί την ενεργοποίηση ολόκληρου του σώματος.
Ο συνδυασμός της πολυρρυθμίας με την κίνηση προκαλεί ευφορία και απόλυτη ένωση στην συνολική συνύπαρξη μουσικής και χορού.
Αφήνοντας το σώμα μας να επανέλθει στη φυσιολογική του θέση (χαλαρή λεκάνη, χαλαρά ισχία), ακουμπώντας το πάτωμα με γυμνό πέλμα και συνειδητοποιώντας την σπονδυλική μας στήλη, αλλάζει η στάση όχι μόνο του σώματος μας αλλά και η στάση μας απέναντι στη ζωή.
Αφαιρώντας τις εντάσεις από το σώμα μας, τις αφαιρούμε και από την ψυχή μας.

Μια ευκαιρία να απελευθερωθούμε, να ενωθούμε και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να χαμογελάσει!

Σαββατο 29 Απριλίου  17:00-20:00 

Κυριακη 30 Απριλίου  11:00-14:00

Κυριακη  Παρουσιαση  14:00

 
Κόστος συμμετοχής: 15€/3 ώρες

Η συμμετοχή εξασφαλίζεται με την έγκαιρη τηλεφωνική επικοινωνία στο  τηλέφωνο 22860 85141  Καθημερινά 10.00-18.00 εκτός Δευτέρας
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Συντονιστές σεμιναρίου: Καραμήτσου Άννα, Αντώνης Παπαδόπουλος

{slider ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ }

Χορογράφος – Performer– Καθηγήτρια Χορού, Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Σχολής και Ομάδας Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής & Τεχνών SELI KANOU, στην Αθήνα, Ελλάδα.

Η Άννα Καραμήτσου αποφοίτησε από την Κρατική Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Σπούδασε, με υποτροφία από την Γαλλική Κυβέρνηση, Ψυχοθεραπεία μέσω του χορού και Ιστορία Χορού στο Πανεπιστήμιο της Sorbonne Paris IV στο Παρίσι και, επίσης με υποτροφία, στην Σχολή του Peter Goss σύγχρονο χορό. Κατέχει ειδική άδεια από τον Peter Goss  για τη διδασκαλία του συστήματος του. Έχει παρακολουθήσει, ακόμα, πλήθος ανεξάρτητων μαθημάτων με αντικείμενο τον κλασικό, σύγχρονο χορό και πολλά άλλα είδη χορού καθώς και σεμινάρια σε Αμερική, Ευρώπη και Αφρική.

Έχει συμμετάσχει ως σολίστ, χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και repetitrice σε ομάδες χορού και θεάτρου, όπως: Γ. Μέτσης, Χ. Μανταφούνης, Editta Braun, Blanca Li, L. Gomes, Μ. Ναλμπάντης, Α. Καζούρη, Urban Sax, Επαγγελματική Σχολή Χορού Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, Α. Παυλίδου-Κρίσιμη Μάζα, κ.ά. 

Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, ως χορεύτρια-σολίστ για τον κεντρικό χορευτικό ρόλο «Αηδόνα», και σαν repetitrice, στο έργο του Αριστοφάνη «Οι Όρνιθες» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, μουσική Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία Ζουζού Νικολούδη (Επίδαυρος, Ηρώδειο κ.ά). 

Έχει συνεργαστεί, επίσης, ως χορογράφος, repetitrice και χορεύτρια στην Comèdie Française στο έργο «Le Bal masqué» του Lermontov, σε σκηνοθεσία του Anatoli Vassiliev, καθώς και σε πλήθος θεατρικών έργων, μουσικοχορευτικών παραστάσεων, ταινιών, video clip κ.ά.

Διδάσκει σύγχρονο και κλασικό χορό σε σχολές της Γαλλίας και της Ελλάδας από το 1986. Μελετά τον αφρικάνικο χορό και την αφρικανική μουσική (τραγούδι, κρουστά, n’goni) από το 1993 με τους: Norma Claire, Maître Maré Sanogo, Ibrahim Doumbia, Elsa Wolliaston, Irène Tassembedo, Mame Leno, Aicha Diallo, Doumbia Abdou, Moise Kourouma, Assetou Coulibaly, Ousmane Touré, Yelly Thioune, Mamadama Camara, Gérard Diby, Sourakhata Dioubaté, Yama “La Reine de Sabar” Wade, Bachir Sanogo, Kassoum Diarra, Mamadou Kanté, Sega Sidibé κ.ά.,

Το 1997 με την επιστροφή της από το εξωτερικό, αρχίζει να διαδίδει τον αφρικάνικο χορό στην Ελλάδα. Έκτοτε, δίνει μαθήματα και σεμινάρια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η μέθοδος της είναι βασισμένη στην συνειδητοποίηση του σώματος, την αποκατάσταση της επικοινωνίας και της ενότητας του μυαλού με το σώμα αλλά και με τον εξωτερικό από το σώμα χώρο και τους άλλους ανθρώπους. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του συμμετέχοντα ως μονάδα αλλά και ως μέλος της ομάδας. Διερευνά, επίσης, την σύνδεση του αφρικάνικου με τον σύγχρονο χορό στην γλώσσα της κίνησης και εμβαθύνει στην αλληλεπίδραση του χορευτή με τον μουσικό στο μουσικοχορευτικό σχήμα. Έχει οργανώσει σειρά σεμιναρίων, με σημαντικούς δασκάλους από το εξωτερικό, θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων, ενώ οργανώνει εκπαιδευτικά ταξίδια σχετικά με τον αφρικάνικο χορό, τα κρουστά και με την αφρικάνικη κουλτούρα, σε Ευρώπη και Αφρική.

Τα τελευταία χρόνια, έχει χορογραφήσει τις παραστάσεις: “Kelen Maana Farafina Υε” (Ένα Παραμύθι για την Αφρική), “Μάσκα” , “Γένους Θηλυκού” , κ.ά.,  όπου αναμιγνύει τον αφρικάνικο χορό με τον σύγχρονο χορό, το flamenco, το θέατρο, το χοροθέατρο και τα παραμύθια και οι οποίες αποτελούν μια σύγχρονη ματιά στην παράδοση, χρησιμοποιώντας αφρικάνικα ηχοχρώματα σε ζωντανή μουσική.

Το 2004 ίδρυσε σε συνεργασία με τον μουσικό Αντώνη Παπαδόπουλο την Ομάδα Αφρικάνικου Χορού & Μουσικής SELI KANOU.

Το 2007 ίδρυσε την πρώτη Σχολή Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής & Τεχνών στην Αθήνα, SELI KANOU. (Seli Kanou, στη βασική διάλεκτο του Μαλί, τα Bambara, σημαίνει Γιορτή Αγάπης).

{slider ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ}

Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1981 στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές αρχικά (2000-2004), στα ελληνικά-ανατολίτικα κρουστά (τουμπελέκι, μπεντίρ, ντέφι, νταούλι κ.ά. με τους Μιχάλη Κλαπάκη, Glen Velez, Okay Temiz, Misirli Ahmed κ.ά.), κι αργότερα (2005-2011), στα κλασικά κρουστά συμφωνικής ορχήστρας (ταμπούρο, τύμπανα, μαρίμπα κ.α.) στην τάξη του Κωνσταντίνου Βορίση και Κωνσταντίνου Θεοδωράκου.

Το 2001 ανακαλύπτει κι ερωτεύεται το djembe κι έκτοτε τα κρουστά της Δ. Αφρικής γίνονται το επίκεντρο της μελέτης και μουσικής αναζήτησης του. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα μαθημάτων και σεμιναρίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αφρική, με σημαντικότερη επιρροή και μαθητεία δίπλα στον Maître Maré Sanogo (πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή και σολίστα των εθνικών μπαλέτων του Mali).

Το 2003 συναντά την χορογράφο, χορεύτρια και δασκάλα χορού Άννα Καραμήτσου, από την οποία εκπαιδεύεται στη συνοδεία του αφρικάνικου χορού και ξεκινά η μέχρι και σήμερα συνεργασία τους, με αποτέλεσμα την εξειδίκευση του στη μουσική συνοδεία χορού-κίνησης και την ίδρυση της Ομάδας Αφρικάνικου Χορού & Μουσικής SELI KANOU στην οποία συμμετέχει ως σολίστ και ως υπεύθυνος της μουσικής διδασκαλίας.

Το 2007 η Άννα Καραμήτσου ιδρύει τη Σχολή Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής & Τεχνών στην Αθήνα, STUDIO SELI KANOU, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μελέτης, εκπαίδευσης και διάδοσης της μουσικοχορευτικής αυτής κουλτούρας στην Ελλάδα, στην οποία είναι βασικό στέλεχος. Μέσω της Ομάδας/Σχολής Seli Kanou έχει πραγματοποιήσει πληθώρα παραστάσεων, συναυλιών, μαθημάτων και σεμιναρίων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Έχει συνεργαστεί επί σκηνής με τους Seraphin Zekoua (2005-2010), Moussa Oularé (2010), Maître Maré Sanogo (2011, 2012, 2013), Mama Adama Camara (2012), Bachir Sanogo (2012, 2013), Kassoum Diarra (2014), Sega Sidibé (2015). Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με ανθρώπους από όλους τους χώρους της τέχνης. Μέλος των επαγγελματικών ομάδων κρουστών “Echodrassi” του Νίκου Τουλιάτου και “Drumvoice” του Πέτρου Κούρτη, του world music γκρουπ “Los dos o mas” κ.ά.

Διδάσκει με πάθος, πίστη και αφοσίωση από το 2007 σε ενήλικες και παιδιά, με σκοπό το djembe, τα dundun και τα αφρικάνικα κρουστά, να γίνουν ευρέως πιο γνωστά και προσιτά σε όλους.

{/sliders}