Close
fb ig yt
Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Το Σκοταδάκι που Φοβόταν

Παρουσίαση βιβλίου
Όλοι έχουμε τους φόβους μας. Φαντάσου όμως να ζεις μ’ αυτό που σε φοβίζει! Έτσι συνέβη με το σκοταδάκι της ιστορίας μας. Έμενε στο ίδιο δωμάτιο μ’ ένα κορίτσι που το είχε πει ξεκάθαρα: «Μισώ το σκοτάδι!» Τι λες να έκανε το σκοταδάκι μας; Έφυγε για να βρει αλλού την ησυχία του; Ή μήπως προσπάθησε να αντιμετωπίσει το φόβο του;  Μπορεί, άραγε, ένας εχθρός να γίνει φίλος; Γίνεται να έχεις «κολλητό» κάποιον που δεν μπορείς να δεις; Και, τελικά, πώς βλέπεις πιο καθαρά: με τα μάτια ή με την καρδιά; Ένα θα σου πω: τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται (ή δε φαίνονται)! Και ο καλύτερος τρόπος να το καταλάβεις αυτό είναι να μοιραστείς τις περιπέτειες που έζησε ένα …σκοταδάκι!
Οι ήρωες του βιβλίου, δίνουν τα δικά τους μηνύματα για τη διαφορετικότητα, την υπερπήδηση των φόβων και των δυσκολιών, τη φιλία, τον αυτοσεβασμό και την αλληλεγγύη. Με απλότητα, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού γίνεται ξεκάθαρο ότι: το σκοτάδι δεν είναι απαραίτητα τρομακτικό. Είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος της φύσης και της δημιουργίας, μια παρέα ζωής που «μοιράζεται» τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρά μας!

Με θεματική προσέγγιση στην κοινωνική ευαισθητοποίηση, στην ψυχολογία και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.
1ο Μέρος: Γνωριμία συγγραφέα – παιδιών.
2ο Μέρος: Δραματοποίηση του βιβλίου από την συγγραφέα Ασπασία Πρωτογέρου και  με την υποστήριξη των εμψυχωτών μας Ζαρρή  Έλσα, Δεληδάκη Μαρία σας παρουσιάζουν:

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα μικρό σκοτάδι που ζούσε στο δωμάτιο ενός κοριτσιού. Όμως το σκοταδάκι φοβόταν πολύ το κορίτσι! Μια μέρα λοιπόν, αποφάσισε ότι πρέπει να βρει ένα τρόπο να το πλησιάσει…

Όταν ο φόβος γίνεται φίλος!

Όταν τα εμπόδια γίνονται κίνητρο!

Όταν η φαντασία γίνεται δημιουργία!

Τότε όλα μπορούν να συμβούν!

Η πλοκή της ιστορίας ξετυλίγεται παράλληλα με βιωματικό παιχνίδι στοχεύοντας στην ενσυναίσθηση. Τα παιδιά με υλικό την εικονογράφηση, «μπαίνουν» μέσα στον κόσμο του βιβλίου,  πλάθουν την δική τους ιστορία, ζωγραφίζουν  και ανταλλάζουν ιδέες με τη συγγραφέα, έχοντας ως άξονα την φαντασία, την ευχαρίστηση και το παιχνίδι!

Λίγα λόγια για την συγγραφέα μας
Η Ασπασία Πρωτογέρου αποφοίτησε από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη της Εκπαίδευσης στο Université des Sciences Humaines του Στρασβούργου.  Έχει κάνει ανώτερες σπουδές στην Πολιτιστική Εμψύχωση και στη Συμβουλευτική και δραστηριοποιήθηκε ως ενεργό μέλος στην Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση).
Γράφει παραμύθια, μυθιστορήματα, ποιήματα και θεατρικά έργα για παιδιά, κυρίως πρώτης και δεύτερης σχολικής ηλικίας. Εργάζεται ως ανεξάρτητη κειμενογράφος και, παράλληλα, δραστηριοποιείται στη μετάφραση, επιμέλεια και απόδοση παιδικών βιβλίων.
Η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά τίμησε το 2009 με Εύφημο Μνεία το οικολογικό της διήγημα «Μπουκάλι με μήνυμα».
Το παιδικό βιβλίο «Ένα απλό μολύβι» (εκδόσεις Πατάκη) τιμήθηκε το 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY) με Έπαινο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα Βιβλίου για Παιδιά ή για Νέους.

Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού
POLARIS ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πέμ. 14/4  18.00 – 19.00
Πέμ. 14/4 και Παρ. 15/4 10.00-13.00 για Σχολεία