Close
fb ig yt
Δράσεις

Museum Week 2023

Συμμετέχουμε ξανά στο #museumweek2023
Είναι μια ετήσια δράση ανάδειξης των μουσείων μέσα από τα social Media.
Κάθε μέρα, μία θεματική θα μας οδηγήσει στο να γνωρίσουμε την ιστορία του χώρου διαφορετικά.
1η Μέρα: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6):  #environmentMW
Όταν χτίστηκε το εργοστάσιο έγινε μια προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής αρχιτεκτονικής. Χρησιμοποιήθηκε ελαφρόπετρα Σαντορίνης αλλά και διάφορες ηφαιστειακές πέτρες. Ετσι το κτήριο, εντάχθηκε αρμονικά και με απόλυτο σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο.
Βασικός μας κανόνας ως Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας είναι η προστασία και διατηρηση του Περιβάλλοντος και όχι μόνο μέσω ενός like.
 

Ημέρα 2:#museumsandtechnology

O ρόλος της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην επικοινωνία του μουσείου είναι εξαιρετικά σημαντικός. για παράδειγμα σ το κανάλι μας στο youtube μπορείτε να βρείτε ιστορίες από το μουσείο.
Ακολουθήστε μας στο youtube, Facebook, tik tok, instagram!!!

Ημέρα 3:   #FoodNw

 

Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, Καλίου και Μαγγανίου. Επίσης είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη), θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο. Διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση την οποία οφείλει κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο

Ημέρα 4η:  : Παγκόσμια ημέρα Ωκεανών
Το συγκρότημα χτίστηκε κοντά στη θάλασσα, δίπλα στην παραλία της Βλυχάδας, για να χρησιμοποιεί το θαλασσινό νερό για το πλύσιμο της τομάτας και για την ψύξη των μηχανημάτων.
Το νερό ήταν αναγκαίο στοιχείο της ιστορίας του χώρου.

 

Ημέρα 5η : #aimw
Dear Museum : Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη αφηγηματικών μουσειακών σεναρίων με τη χρήση καινοτόμων εφαρμογών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, με σκοπό τη βιωματική προσωποποιημένη εμπειρία επίσκεψης σε βιομηχανικό χώρο που έχει μετατραπεί σε «μουσείο του εαυτού του». Ως μελέτη περίπτωσης, θα αξιοποιηθεί το παλαιό Εργοστάσιο Τομάτας «Δ. Νομικός» στη Βλυχάδα της Σαντορίνης, το οποίο έχει μετατραπεί σε Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας (ΒΜT). Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προσέγγιση της καθημερινής ζωής και εργασίας στο παλαιό εργοστάσιο, ενώ παράλληλα, στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, θα αναπτυχθεί μέθοδος ψηφιακής ανάκτησης μελών από τον ιστορικό μηχανολογικό εξοπλισμό του Εργοστασίου που δεν υπάρχουν πια. Το έργο θα διευρύνει την τρέχουσα επιστημονική, ερευνητική και εφαρμοσμένη γνώση στον τομέα του σχεδιασμού και της ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών μικτής, επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας που αποκαθίστανται και αναδεικνύονται στο πλαίσιο της μουσειακής χρήσης.

Υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από
το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω
του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-01392)

ημέρα 6η : 

 

Ημέρα 6η : #HeritageMW
Στη θεματική αυτή εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε μέρος της δικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο μουσείο, υπάρχει βίντεο με συνεντεύξεις παλιών εργατών, μέρος από τις οποίες μπορείτε να δείτε στο κανάλι μας στο youtube . Kάθε φορά που ένας από αυτούς επισκέπτεται το μουσείο, βλέπουμε το χαμόγελό τους, τη συγκίνησή τους και με υπερηφάνεια μας εξιστορεί διάφορες ιστορίες.

Η φωτογραφία είναι του Χριστόφορου Δουλγέρη από το λεύκωμα T- Factory

 

 

Ημέρα 7η: #SunMW

Μετά τον βρασμό, έβαζαν τον χυμό μέσα στις ρηχές σκάφες, οι οποίες τοποθετούνταν για εφτά με δέκα μέρες στην ταράτσα ώστε να ολοκληρωθεί η αφυδάτωση με τον ήλιο. Και όπως λέει η Μαρκετουση από το Ακρωτήρι … :Για να μυρίσει του ήλιου!!!