Close
fb ig yt
Εκθέσεις

20 + 20 για τα 20!!!

 20 παιδικά έργα τέχνης + 20 καλλιτέχνες

για τα 20 χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Ομαδική εικαστική έκθεση

Η συναρπαστική όσο και αναπάντεχη εικαστική συνομιλία που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην IANOS Αίθουσα Τέχνης και στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγάρων «Ο Θέογνις» και στην Πινακοθήκη Κατσίγρα στη Λάρισα, συνεχίζει  το ταξίδι της στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας Δ. Νομικός στη Σαντορίνη.
Η ομαδική εικαστική έκθεση «20 + 20 για τα 20», αποτελεί αναφορά στην αυτοτελή αξία του θαυμαστού και περιπετειώδους εικαστικού κόσμου των παιδιών, ενός κόσμου με αισθητική ποιότητα ισάξια με εκείνη των ενηλίκων καλλιτεχνών, που χρειάστηκαν, κατά τα λεγόμενα των μεγάλων μοντερνιστών «πολλά χρόνια για να ξαναμάθουν να ζωγραφίζουν σαν παιδιά».

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 20χρόνων ζωής του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, Αντιπροέδρου του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, και αποτελεί ένα διάλογο ανάμεσα σε δισδιάστατα και τρισδιάστατα έργα παιδιών από τις συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και έργα σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Κατά τη διαδικασία προετοιμασίας της έκθεσης, αρχικά επελέγησαν από την επιμελήτρια 20παιδικά έργα τέχνης από τις συλλογές του Μουσείου, με μέλημα την ποικιλότητα ως προς το θέμα, τη φόρμα, την τεχνική και τα χρησιμοποιούμενα υλικά αλλά και την άμεση ή την έμμεση σύνδεση με διαφορετικά κινήματα τέχνης ή καλλιτεχνικά ευρήματα (art brut,αφαίρεση, μοντερνισμός, εξπρεσσιονισμός, objet trouvéκ.ά.). Στη συνέχεια, για κάθε έργο παιδιού, επελέγη το έργο ενός ενήλικα εικαστικού, με γνώμονα την προοπτική της συνύπαρξης και της συνομιλίας δύο φαινομενικά διαφορετικών κόσμων με αναπάντεχο ωστόσο και αρμονικό οργανικό διάλογο.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Σπύρος Αγγελόπουλος, Ήρα Βλαχάκη, Γιώργος Βορρές, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γεωργία Δαμοπούλου, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κώστας Λάβδας, Παναγιώτης Μαρίνης, Κωνσταντίνος Μάσσος, Κυριάκος Μορταράκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Γεύσω Παπαδάκη, Γιώργος Σαλταφέρος, Αντώνης Στάβερης, Μαρίνα Στελλάτου, Νότα Τσίτουρα, Βάσω Τρίγκα και Αθηνά Χατζή.

Τα έργα από τις συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης υπογράφουν οι:
Χριστίνα Αντωνοπούλου, Ήρα Βλαχάκη, Βασιλική Γεραλή, Αλτέα Γκόγκα, Μαρία Δάμη και Έφη Κανελλοπούλου, Γιώργος Ευδοξιάδης, Ζαχαρούλα Κατσουλάκη, Δημήτρης Κλαρκ, Βαγγέλης Κουρτίδης Χρήστος Μουλάς, Μάξιμος Μπολώτας, Αλκμήνη Νικοπούλου-Εξηντάρη, Κωνσταντίνα Σκοβολά, Κωνσταντίνος Σπαρής, Μαρκέλλα Σταματέκου, Γιάννης Σταυρόπουλος, Σταύρος Τσενικλίδης, Κάτια Παλαμά και Ιλάειρα Γιατρουδάκη, Μαριάννα Ρεντούμη, Μαρία-Νεφέλη Ζήκου, Κώστας Καλφιώτης, Αύρα Σωτηροπούλου, Νικόλας Αγγελής, Κωνσταντίνος Κρητικός (ομαδική συμμετοχή), ενώ στην έκθεση συμμετέχουν και δύο ανυπόγραφα έργα από τις συλλογές του Μουσείου που ανήκουν στην ενότητα της Δωρεάς Αλιβιζάτου με έργα από τον Παιδικό Θάλαμο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου (περίοδος 1945-48) και στην ενότητα έργων φιλοτεχνημένων στο Βόρειο Πακιστάν από παιδιά της φυλής των Καλάς.

Λίγα λόγια για το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1994και είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, από τα ελάχιστα στον κόσμο που διοργανώνει εκθέσεις για την ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. ToΜουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4-14ετών. ToΜουσείο στεγάζεται στην Πλάκα, Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής.
Στόχος του να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την Τέχνη από την παιδική ηλικία μέσα από σχολικά προγράμματα, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από 2,5-13ετών, σεμινάρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, δίγλωσσα διαδραστικά παιχνίδια για μεμονωμένους επισκέπτες κάθε εθνικότητας.

Στόχος του επίσης να δείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσω δηλαδή των πρωτότυπων εκθεμάτων του που είναι τα ίδια τα έργα των παιδιών, ότι το εικαστικό ευφάνταστο σύμπαν τους είναι εφάμιλλο με εκείνο των ενηλίκων δημιουργών.

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας φιλοξενεί το ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης  “20 + 20”  προσφέροντας στα παιδιά την δυνατότητα να το παρακολουθήσουν δωρεάν και να γνωρίσουν τους θησαυρούς του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, από κοντά.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων:

Λύντια Πετροπούλου, Ιστορικός Τέχνης- Εικαστικός, συνεργάτης του Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Ημέρες διεξαγωγής προγραμμάτων: 21 έως 23 Μαΐου 2015

Διάρκεια:  75’  Κόστος συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ
Απαραίτητη ή τηλεφωνική κράτηση θέσης : 22860/85141 κιν: 6971828108

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, παραλία Βλυχάδας.