Close
fb ig yt
Φεστιβάλ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΜΠΑΛΛΟΣ

Ο Γιάννης Ζευγόλης και το μουσικό σχήμα Μπάλλος έρχονται το Σάββατο 4 Αυγούστου στο Santorini Arts Factory για μία συναυλία που θα μας ταξιδέψει.
Το μουσικό σχήμα Μπάλλος, εμφανίστηκε στην ελληνική μουσική σκηνή αρχές του 2002.
Το ρεπερτόριό τους αναφέρεται στις μουσικές των νησιών του Αιγαίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας. 

Αυτό που χαρακτηρίζει κυρίως τον «ήχο» του σχήματος είναι η επιλογή των οργάνων και του ρεπερτορίου καθώς και η χρήση παλαιών τρόπων παιξίματος που εδώ λαμβάνουν μια άλλη διάσταση.
Τα όργανα που χρησιμοποιούνται είναι το βιολί, το σαντούρι και το λαούτο:  ένα οργανικό σύνολο αρκετά διαδεδομένο και σε χρήση ακόμα και σήμερα στον Αιγιακό χώρο.
Το καθένα από τα μέλη του έχει διανύσει τη δική του πορεία στο χώρο τόσο της παραδοσιακής όσο και της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, συμμετέχοντας ενεργά στη μουσική ζωή στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως εκτελεστές ή συνθέτες. 
Οι επιρροές των μελών του σχήματος ποικίλουν (παραδοσιακή, βυζαντινή, δυτική μουσική) και το γεγονός αυτό παίζει ένα ρόλο πολύ σημαντικό στο τελικό αποτέλεσμα προσδίδοντάς του έναν ήχο μοναδικό…
Το σχήμα έχει κάνει από το 2002 έναν μεγάλο αριθμό συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Συντελεστές:
Βιολί: Γιάννης Ζευγόλης
Σαντούρι: Ουρανία Λαμπροπολύλου
Λαούτο: Κώστας Σιδέρης
Φιλοξενούμενη τραγουδίστρια: Διονυσία Παπούλη
Γιάννης Ζευγόλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα από Απεραθίτες γονείς (Απείρανθος Νάξου), γεγονός που τον επηρέασε σημαντικά στις μουσικές του επιλογές.  Ξεκίνησε να μαθαίνει βιολί από 13 χρονών, ασχολούμενος κυρίως με την μουσική των Κυκλάδων, παίζοντας και μαθητεύοντας κοντά σε παραδοσιακούς μουσικούς.  Πολύ γρήγορα εξελίχθηκε και χαρακτηρίστηκε για την εκφραστικότητα και το ύφος παλαιού τρόπου παιξίματος που τον διακρίνει.  Έτσι αργότερα εξέδωσε τρεις δίσκους με σκοπούς και τραγούδια απ΄ τ’ Απεράθου της Νάξου και τα Ανέφαλα Θαλασσινά (ΛΥΡΑ) με την Ειρήνη Κονιτοπούλου Λεγάκη και τον Δημήτρη Φυρογένη. Έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς και συνθέτες σε δισκογραφία, θεατρικά έργα και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1992 πηρε το Δίπλωμα του, στο Κλασσικό Βιολί, από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Κεντρικό Εθνικό Ωδείο Αθηνών, τόσο στο Κλασσικό Βιολί όσο και στο Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών
Ουρανία Λαμπροπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα.  Σπούδασε Ανώτερα θεωρητικά με τον Μ. Αδάμη, Βυζαντινή μουσική με τον Σ. Παυλάκη στο Εθνικό Ωδείο και πιάνο με την Νέλλη Σεμιτέκολο στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.  Από το 2001 σπουδάζει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Πήρε μαθήματα σαντουριού από τον δεξιοτέχνη του οργάνου Τάσο Διακογιώργη.
Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και ηχογραφήσεις παραδοσιακής και έντεχνης μουσική στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Δόμνα Σαμίου, Χρόνης Αηδονίδης, Χρήστος Ζώτος, Χ. Σίκκης Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, Χρήστος Λεοντής, Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου, Χριστόδουλος Χάλαρης κ.α.).
Από το 2004 διδάσκει σαντούρι στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής.
Κωνσταντίνος Σιδερής
Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κόρωνο της Νάξου.  Σπούδασε Βυζαντινή Μουσική με δάσκαλο τον Λυκούργο Αγγελόπουλο ενώ φοίτησε στον «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής μας Μουσικής» με δάσκαλο τον Σίμωνα Καρά για τέσσερα χρόνια.  Διδάσκει ταμπουρά, πολίτικο λαούτο, λαούτο στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης και ασχολείται με την έρευνα και καταγραφή των δημοτικών μας τραγουδιών, χορών, ηθών και εθίμων ανά την Ελλάδα με επιτόπιες καταγραφές. Ήταν μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, με διευθυντή τον Λυκούργο Αγγελόπουλο, επί επτά έτη.  Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με διάφορους μουσικούς και συνθέτες.
Η Διονυσία Παππούλη γεννήθηκε στην Αθηνα και έχει καταγωγή από την Κω. Ειναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος πτυχίου Φούγκας, Αντίστιξης και Αρμονίας. Έχει σπουδάσει πιάνο και φλάουτο. Διδάσκει Θεωρητικά Ευρωπαϊκής Μουσικής και είναι υπεύθυνη παραδοσιακής χορωδίας και συνόλων παραδοσιακής μουσικής σε Μουσικα Σχολεία από το 2009. Η ενασχόληση με το παραδοσιακό τραγούδι ξεκίνησε εμπειρικά και επισφραγίστηκε με σπουδές στη Βυζαντινή Μουσική και στο κανονακι, στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στο ΤΕΙ Άρτας. Συνεργάζεται με δεξιοτέχνες του είδους όπως ο Γιάννης Ζευγολης, ο Στάθης Κουκουλαρης, η Μάρθα Μαύροειδη κ.α., κι έχει στο ενεργητικό της πολυάριθμες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.